Libros últimamente leídos

Un monstre em ve a veure

 

 

Al principi ens situa en un ambient que podria semblar "gòtic", ràpidament  veiem un monstre molt humà, molt amable, molt acceptable, malgrat ser un monstre, un arbre convertit en humà monstruos.

 

Aquest monstre adoctrina a Conor, un noi d'Institut amb una mare ingressada a l'hospital en estat terminal,  els avencos de la ciència no poden fer res per ella.

 

L'avia , mare de la mare de Conor, es una dona encara activa, cosa que critica el noi, vaja, treballa i és avia.

 

El monstre li explica tres històries on prentén que el noi, mitjançant un progrès, diria, socràtic, descobreixi una serie de veritats ambivalents: No tot és bo ni la aparença és la realitat, sovint l'aparença enganya.

 

Històries de l'apotecari, de la reina.

 

El monstre, un arbre, un teix, ha crescut i la mare l'ha vist creixer desde petita, sap la mare que és un arbre medicinal del que surten molts remeis.

 

Destacaria com el més impactant del relat el joc entre la realitat i la ficció. Estem en un somni? és un conte? Com ho viu Conor. Ell creu que es tracta de una fantasia però les baies de l'arbre sobre el terra i les fulles del teix li fan veure que allò de l'arbre és real.

 

El final, Conor aguanta la mà per a que la mare no es precipiti al buit, el monstre l'aconsella i afluixa la mà per a que la mare caigui a l'abisme. És l'ultim ensenyament del monstre. Tu no volies però  savies que no tenia sortida per això  també volies que allò acabés, no ho aceptaves, estimaves la mare, pero ho volies.

 

Les últimes pàgines, els últims moments de la vida de la mare, el comiat podrien haver-se convertit en melodramàtics, en el cinema es voreja el tema, l'escripyot es manté en la racionalitat, en el diàleg amb Conor davant de la seva mare que també arriba a veure el monstre.

 

El festí de Babette

 

Encadenat: Martina>>Philipa>>Baron Lorens LÖwenhelm>>Cantant Aquile>>Babette>>Loteria>>Banquet>>Discurs General>>

 

 

 

Babette se encuentra al llegar al pueblecito noruego a las dos hermanas Martine y Philipe que practican el pietismo, la lectura en comunidad de la biblia, la oración, la vida perfecta, sin ningún tipo de exceso, vida recogida donde la soltería por  devoción es preferida al matrimonio.

 

Ascetismo pietista versus el arte de cocinar y comer bien

 

Babette contrapone su manera de gozar de la vida, sentidos, etc.. al ascetismo de las hermanas- No es pródiga solo por generosidad sino por orgullo.  Per vostès? No. Ho he fet per mí mateixa

 

Se abrió una ventana para que pudieran ver el mundo... pero no lo vieron. El final, Philipe, es angelical. Nada han aprendido del gesto de Babette

 

Fahrenheit... de Bradbury

 

No és dolent tornar a llegir un llibre. Resulta tristement freca i actual la visió de Bradbury sobre la cultura que ve. Tot audiovisual, res de llibres, res de pensar, estat policíac amb una gran oferta d'oci en mòbils tele etc...Milor, no pensi, li distreurem. Hi ha un compromís en que la gent s¡gui feliç sense plantejament¡s existencials o simplement sense reflexionar sobre el seu present i futur.

El nostre Montag es un qualsevol, però valent, no heroi fins que li obliguen.